ANNE PEKMEZİ | Pekmez Hakkında Herşey

Pekmez Hakkında Herşey

loading...

Karpuzdan Pekmez Yapımı





Karpuz pekmezinin yapımı, sezon sonunda son turfanda karpuzların toplanmasıyla başlar.

Karpuzların içi tahta kaşıklarla alındıktan sonra odun ateşi üzerindeki büyük bakır kazanlara atılarak, kaynatılmaya başlanır.

Karpuz parçaları ve çekirdekleri biri birinden ayrıldıktan sonra kazandaki karpuzlar kepçe ile alınarak, başka bir kazanın üzerindeki ağaçtan yapılan süzgecin üzerine serilir ve bir bez parçasının üzerine bırakılır. Bezden süzülen sıvının, alt kısımdaki kazana akması sağlanır.

 Bez üzerinde kalan karpuzun posası da sıkılarak işlem tamamlanır. Daha sonra karpuzun suyu yeniden ateş üzerindeki kazanlara atılarak karıştırılmaya başlanır.

Kazanda kaynayan karpuz suyu koyulaşmaya başlayınca, kazanın altındaki ateş söndürülerek pekmez kıvamını alması beklenir.
Daha sonra elde edilen pekmez, tüketime hazır hale gelir.''

Popular Posts